Mesleki Eğitime Güç ver İstihdama Yön Ver

Mesleki Eğitime Güç ver İstihdama Yön Ver

1- Trakya Kalkınma Ajansı ile yapmış olduğunuz bu projede genel olarak neleri amaçlamıştınız?

Trakya Kalkınma Ajansının 2019 Yılı İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı çerçevesinde okulumuz tarafından hazırlanan “Mesleki Eğitime Güç Ver, İstihdama Yön Ver” projesinde genel amaç olarak belirlediklerimizden kısaca bahsedecek olursak;
Ülkelerin gelişmesinde sanayi sektörünün büyük önemi vardır. Sanayinin geliştiği ülkelerde yüksek katma değerli üretim ile güçlü ekonomik yapı sağlanmaktadır. Sanayinin gelişmesiyle birlikte nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Bireylerin sektörde istenilen yeterlilikte olmaması, kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleklere yönlendirilememesi, teknolojik gelişmelere ayak uydurulamaması, sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanamamasının en önemli nedenlerindendir. Nitelikli işgücünün bulunamaması, Türkiye İş Kurumu’nun( İŞKUR) her yıl en az iki defa yaptığı anket sonuçlarına da yansımaktadır. Anketlere göre işçi arayan işverenlerin yüzde 67 si, aradığı meslekte deneyimli, donanımlı işçi bulamamaktadır. Aynı zamanda nüfusun ve sanayileşmenin artması enerjiye olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye’ nin ve dünyanın Enerji Profili 2010 raporuna göre ülkemizde enerjinin %89,3 ü fosil yakıtlardan üretilmektedir. Enerji tüketiminin artması; fosil yakıtların tükenmesi ve enerji dönüşümü esnasında çevreye verilen zararın artması anlamına gelmektedir. Bu nedenler ile ülkemizde enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Artan yenilenebilir enerji çalışmaları ve gelişen bu sektör nitelikli eleman ihtiyacını da beraberinde getirmektedir.
2- Peki, Tekirdağ illimizde ki durum nedir acaba?
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’ nın Tekirdağ ilinin sosyoekonomik durumunda da belirttiği gibi Tekirdağ, verimli toprakları ile bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, ulaşım ve kaliteli işgücü imkânları, hızla gelişen sınai yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülke ekonomisine katkısı bakımından iyi durumda olan Tekirdağ’ da sanayileşmenin gelişmesiyle nitelikli işgücüne olan ihtiyaç da artmaktadır ve bu ihtiyacın karşılanmasını sağlayacak en önemli kurum meslek liseleridir. Mesleki eğitim kurumlarında yetişen işgücü kalitesini artırmak, firmaların talep ettiği işgücünü yenilikçi modeller tasarlayarak yetiştirmek, alınan eğitimde teorik ve pratik eğitimin dengesini sağlayarak imalat sanayiye yönelik teknolojik atölyeler kurmak ilimizde imalat sanayisinin gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Projemizin genel amacı okulumuz Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin eğitim kalitesini arttırarak imalat sanayi firmalarının talep ettiği nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasını sağlamak, ilimizde imalat sanayinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda okulumuza kazandırdığımız yeni ekipman ve makine parkımızla hedefimize daha da yakınlaştık.
3- Trakya Kalkınma ajansı ile yapmış olduğunuz bu proje ile ilimize ve özellikle okulunuza yapacağı katkıdan biraz bahsedebilir misiniz?
Bu proje ile İlimiz ve okulumuz için yapacağı katkıyı şu şekilde özetleyebiliriz.
Okulumuzun faaliyet gösterdiği Tekirdağ ili; verimli toprakları, bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, ulaşım ve kaliteli işgücü imkânları, hızla gelişen sınai yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İstanbul’a yakınlığı, halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliğini fazlasıyla taşımaktadır. Tekirdağ, gelişmiş sanayisi ve uluslararası firmaların içinde bulunduğu üretim tesisleriyle göz doldurmaktadır. Türkiye’ nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan kuruluşlardan 52 tanesi ilimizde faaliyet göstermektedir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 81 İl Sanayi Durum Raporu’ na( 2013) göre Tekirdağ ilinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 1433’ tür, ülkemizdeki toplam sanayi işletmesi içerisinde % 2 lik bir oran ile sanayisi gelişmiş 10. ildir. Yine aynı rapora göre ilde potansiyeli değerlendirmeye yönelik yapılan yatırımlar arasında Enerji sektörüne yönelik yatırımlar yer almaktadır. Mevcut sanayi sektörleri dağılımı içerisinde de ağaç ürünleri imalatı %1 yer almaktadır. Okulumuz 1947 yılından bu yana Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında, 2017 yılından bu yana ise Yenilenebilir Enerji Alanında eğitim vermektedir. Okulumuz Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilimizde yenilenebilir enerji ile ilgili mesleki eğitim veren tek kurum, mobilya mesleki alanı ile ilgili eğitim veren 7 kurumdan biridir.
– Okulumuza İmalat sanayiyle uyumlu, öğrencilerin teorik eğitimin yanında pratik eğitim alabileceği ve mesleki yetkinliğini arttırabileceği Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanında teknolojik, yenilikçi birer atölye ve okul bahçesinde yenilenebilir enerji üzerine öğrencilerin çalışma yapabileceği bir uygulama alanı kazandırmak,
– Sektörle uyumlu, sektör ortaklığıyla gerçekleşecek eğitimlerle öğrencilerin iş hayatına daha kolay uyum sağlayabilmesi ve imalat sektörünün talebine uygun nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak,
– İmalat sanayinin talep ettiği niteliklerde işgücü kazanması ile gelişmesine katkıda bulunmak,
– İlimizde nitelikli işgücü kapasitesini arttırmak ve işsizlik oranının azalmasına katkı sağlamak,
– Öğretmenlerimizin de teknolojik ve imalat sanayisine uygun olarak gelişmesini, mesleki niteliklerini arttırmasını sağlamaktır.
Bitirmiş olduğumuz proje ile okulumuz ve İlimiz için faydalı olacak bir adım daha atmanın haklı gurunu yaşıyoruz.
4- Okulunuza kazandırdığınız makine ve ekipmanları görebilir miyiz?
Tabi ki, okulumuza ve Tekirdağ’ımıza kazandırdığımız ekipman ve makineler hangileri biraz da onlara bakalım. Öncelikle Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanımıza 1 Atölye ve 1 Eğitim alanı kazandırdık. Özellikle 5KW Güneş enerjisi santralimizden elde ettiğimiz enerji ile okulumuzun çevre aydınlatmasını yapıyoruz ve bu sayede hem enerji hem de maddi tasarruf sağlamış oluyoruz. Hepsini şimdi isterseniz beraber görebiliriz.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanımızın atölyesine ve Eğitim Alanına kazandırdıklarımız

5- Mobilya ve İç Mekân Alanınıza kazandırdığınız makineler nelerdir acaba?
Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanımıza da 3 yeni makine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sayede gelecek için daha verimli ve kalifiye insanlar yetiştirmiş olacağız. Onları da görebiliriz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.