ERTUĞRUL FIRKATEYNİ FACİASI ANMA GÜNÜ

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ FACİASI ANMA GÜNÜ

Tekirdağ Valiliği tarafından yapılan duyuruda 1890 yılında Japonya’da batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 540 mürettebat ve gemi kaptanı Tekirdağlı Yarbay Ali Bey için anma günü düzenleneceği bildirildi.

Vahim olayın 134.’üncü sene-i devriyesi olan 16 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan “Ertuğrul Fırkateyni Anıtı” önünde düzenlenecek anma programının ardından saat 10.45’te de Rumeli İskesi’nden “Denize Çelenk Atma Töreni” düzenlenecek.

Ertuğrul Fırkateyni Faciası Nedir?

Tarihte Ertuğrul Fırkateyni Faciası olarak geçen olay şöyle gerçekleşti.

Sultan II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Bu ziyaret için İstanbul tersanelerinde yapılan Ertuğrul Fırkateyni seçilmişti.

Gemide özel olarak seçilen 56’sı subay toplam 609 mürettebat vardı. Gemi, Sultan II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti.

Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. Güzergahı boyunca çeşitli limanlara uğrayarak seyahat ediyordu. 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanına varan Ertuğrul Fırkateynini Japon İmparatoru, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı.

Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Bu vahim olayda Amiral Osman Bey de dahil 540 mürettebat ise hayatını kaybetti.

Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. / F. Ozan Beysalan

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.