“Balık Kültürünü Gelişmeliyiz”
Mavi Beyaz Balık Evi sahibi Gökhan Yiğiter, Tekirdağ’da Balık Kültürünün geliştirmek için mücadele ettiklerini söyledi.
Mavi Beyaz Balık Evi sahibi Gökhan Yiğiter, işletmesiyle ilgili gazetemize açıklama yaptı.
Kedinizi kısaca tanıtır mısınız?
19784 yılına Tekirdağ’da doğdum. Balıkçılık bana dedemde yadigar kaldı. Uzun yılların verdiği birikimle Balığı denizden tutmasına, tezgahına, pişirmesine kadar her safhada uzman olduk. İlk olarak işe Gökhan Yiğiter olarak başladım. İş ilerleyince şirkete döndük. Yeni açılacak olan Balıkhane de yere alacağız.
Mavi Beyaz’ın özelliği ne?
Buranın en büyük özelliği alkolsüz olmasıdır. Biz balık resturantında standartların dışına çıktık. Izgara ve Tavanın yanınsa şişlere başladık. Bunların yanında Balık Beğendi, İçli Köfte, Balık Paçanga gibi bir çok yeni ürünlerimiz var. 40 farklı çeşit ise meze çıkartıyoruz. Bu çeşidi başka bir yerde bulmak çok zor. Bu konuda da çok idaalıyız. Normal bir Balık resturantı santralarının çok üzerine çıktık. Kaliteden kesinlikle taviz vermiyoruz.
Fiyatlarınız tüketiciye göre uygun mu?
Avlanma yasağı olduğundan dolayı şu an fiyatlar biraz yüksek. Avlanma yasağı olduğunda balık az olduğunda bu fiyatlara otomatik olarak yansıyor. Biz direk üreticiyiz. Biz balığı kendimiz tutuyoruz. Toptancı ve komisyoncuda biziz. Yani balık bizim işletmemize hiçbir aracı olmadan denizden resturantyımıza geliyor. Bu yüzden diğer balıkçılara göre fiyatlarımız çok daha ucuz. Diğer balıkçıklara göre biz 1-0 önde başlıyoruz.
4 kişilik bir aile işletmenizde ne kadara karnını doyurabilir?
4 kişilik bir aile 35 TL’ye 1 kilo istavrit alsa, burada yeme bedeli 30 TL, bunun yanında salata ve içecekleri koyduğumuzda en fazla 100 TL’ye karnını doyurabilir. Fiyatlarımız balık çeşitlerine ve mezelere de göre de farklılık gösteriyor.
Yeni Av sezonundan beklentileriniz neler ?
Bu sene Palamuttun diğer balıklara göre daha bol olacağını düşünüyoruz. Gelen haberlerden palamuttun boyundan bunu anlayabiliyoruz.
Hedefleriniz neler?
Türkiye’de balık kültürün gelişmesi lazım. Diğer Ülkelere göre daha az balık tüketiliyor. Bu rakamlar Tekirdağ’da Türkiye’nin bile altında. İlk başta Halkımıza Balığa alıştırmamız lazım. Balık çok sağlıklı. Herkesin tüketmesi lazım.
Balığın sağlığa yararları neler?
Uzmanlar devamlı balık tüketilmesini öneriyor. Ama Millet olarak bunlara fazla kulak asmıyoruz. Balık kalbe çok yararlı. Omaga-3’ün önemli kesinlikle tartışılmaz. Fosfordan dolayı gözlere de büyük etkisi var. Balık doğada kalan son doğal besindir. Tek doğal yetişen etimiz balık etidir.
Hedefleriniz neler?
Biz hiçbir zaman para odaklı düşünmüyoruz. Biz başarı ile tatmin olan bir şirketiz. Buranın iyi olduğu duymak, müşterilerden takdir almak bizim en büyük hedefimizdir. Müşteri balığını yiyip çıkarken o tebessümü parayla ölçülemez.
Personel bulurken sıkıntı çekiyor musunuz?
Biz denizde, tezgahta ve resturantta varız. Bizim meslekte iyi yetişmiş personel bulmak çok zor. Balık köfte yada et gibi pişmiyor. Balığı ızgarada yapılabilmesi için yağlı olması lazım. Bunu tavada yapmaya çalıştığınızda aşırı yağ çeker. Bu bir uzmanlık meselesidir. Bir alt yapınız olmadan balığı pişirmeniz mümkün değil. Bir sürü ızgara ustası var ama balık ızgara ustası daha profesyonellik ister. Bazen balık çeşidine göre farklı farklı ızgaralar kullanıyoruz.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Bizim amacımız herkese kaliteli ve daha ucuza balık yedirmek. Pandemi süresince halkımız hijyene çok dikkat etmelidir. Bilmedikleri yerden balık almasınlar. Balık çok lezzetli bir besin kaynağımız. Balık taze olmalı, iyi saklanmalı ve iyi pişirilmelidir.