“TEKİRDAĞ TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ OLABİLİR”

“TEKİRDAĞ TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ OLABİLİR”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tekirdağ’ın ekonomide Türkiye’nin lokomotifi olabileceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ da ki iş adamlarıyla buluştu.
Albayrak konuşmasında Türkiye’de ekonomik bir değişim başlattıklarını söyledi.
Yeni değişim sisteminde Tekirdağ’ın önemine dikkat çeken Albayrak, şunları kaydetti; “Tekirdağ, Türkiye Ekonomimiz açısından başlatmış olduğumuz bu değişimin lokomotifi olma özeliğine sahip bir ilimizdir. Tekirdağ verimli toprakları, Sanayi Alt Yapısı, eşsiz Coğrafi yapısı, Özelikle bölge sanayisine verdiği katkısıyla, hızla gelişen sanayi yatırımlarıyla ülkemize çok büyük katkı sağlıyor. Tekirdağ bu olanakları ile cazibe merkezi haline geliyor. Tekirdağ Ekonomik potansiyelini hayata geçirmek için çalışmalar yapacağız. Çok kısa sürede Tekirdağ’ın potansiyelini harekete geçirecek, önemli yatırım merkezlerinden biri olması sağlayacak birçok adımı atacağız. Tekirdağ’a büyük önem veriyoruz. Bunun için 2020 Programını Tekirdağ’dan başlatıyoruz”
“Tarihi değişimlere imza attık”
2019 yılında enflasyonda, büyümede ve faizlerde çok iyi bir performansa imza atıklarını da ifade eden Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü; “2019 yılında herkesin beklentilerin ötesinde bir performansla enflasyonda, büyümede ve faizlerde, özelikle piyasa faizlerinde tarihi değişimlerle 2019 yılını kapattık. 2020 yılı reel sektör açısından çok önemli bir yıl olacak. 2020 yılı, 2019’un ikinci yarısına girerken açıkladığımız ivme yılı olacak. Yani biz özellikle ‘ivme’ koyduk. ‘İleri’, ‘verimli’ ve ‘milli endüstri’ dediğimiz İVME Paketi’ni 2019 yılında başlattığımız noktada 2020 yılı bu anlamda çok önemli bir yıl olacak. Tüm politikalarımızı bu modern üzerinden kurgulayarak üreteceğiz. Ekonominin tüm kurumları ile bu hedefi sahiplenerek tüm politikalarımızı bunun üzerine inşa edeceğiz. ‘Bizim büyüme politikamız da kaynak kullanma politikamız da bankacılık sektörü.’ dedik. Artık bundan sonra bankacılık sektörünün bu ivme ile uyumlu bir kred büyümesi artık bankacılık sektörünün ana çıtası olacak.
“Reel sektörü yakından takip ediyoruz”
Reel sektörün yolunu, gelişmelerini yakından takip ettiklerini belirten Albayrak; “Yakalayacağımız Hedeflerimizi hatta daha da geçeceğimizi gösteriyor. Özellikle talepte reel sektör noktasında baktığımızda etkili şekilde toparlanma devam ediyor. Ham madde alımları, ara malı, ekipman ağırlıklı ithalat, tüm bu ihracat ve ithalat noktasındaki ticaret noktasında ciddi artışlar gördük. İVME Paketi içinde seracılık noktasında finansman paketi kapsamında, haziran ayından bugüne kadar 33 bin 12 çiftçiye 2,6 milyar liralık kredi limiti tahsis edeceğiz. Gerek genel tarım gerek seracılık noktasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek çiftçi gerek KOBİ ve esnafın yanında olmaya devam edeceğiz. 2019 yılı tüm zamanların ihracatta rekor yılı oldu. İhracatçımızı, Üreticimizi daha da destekleyerek adımlar atacağız” dedi.

“YÜZDE 5 BÜYÜME”
Albayrak, Kapasite kullanım oranlarındaki artışın da devam ettiğini ifade ederek;”Gelecek 3 yıl için öngördüğümüz, yüzde 5 büyüme. Yüzde 5 büyüme, Türkiye’nin baz büyümesi. Yani Türkiye, doğal mecrada yüzde 5 büyüme kapasitesine sahip ve bunu asgari surette her daim gerçekleştirebilecek kapasitede. Bu noktada baktığımızda, 2020-2022 dönemi olarak açıkladığımız 3 yıllık Orta Vadeli Yeni Ekonomi Programında, bu potansiyeli inşallah çok rahat gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu istikamette 2020 yılına gelmeden öncü rakamlar, önümüzdeki dönemdeki tüm bu finansal koşulların daha da iyileşmesi, finansal oynaklıkların ve belirsizliklerin azalması, enflasyondaki kazanımların devam etmesi, tüketici ve yatırımcı güvenindeki toparlanmanın etkisiyle çok rahat bir şekilde inşallah bu süreci gerçekleştireceğiz. Öncü rakamlar, 2020 yılına gelmeden 2019’un son çeyreğinde, yüzde 5’lik büyüme patikasına ulaşacağımızı ortaya koyuyor. Tüm bu ekonomideki olumlu gelişmeler, istihdama da olumlu yönde yansıyacak ve istihdamdaki gelişmeler de eylül, ekim ayında daha da pozitif bir şekilde devam ediyor. Ekonomideki gerek canlanma gerekse almakta olduğumuz tedbirlerin istihdam üzerindeki artışı, işsizliği de kademeli olarak düşürmeye başladığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Her şeye rağmen büyüyoruz”
Tekirdağ Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay ise Türkiye Ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen 2019 yılını büyüme ile kapattığını ifade ederek, şunları kaydetti;“ İçerde ve dışarda maruz kaldığımız pek çok olumsuzluğa rağmen, bu seneyi artı büyümeyle kapatıyoruz. Her zaman risk olarak gösterilen, cari açık, yine sizin başlattığınız dengelenme politikası sayesinde kapandığı gibi, artı vermeye başladı. Döviz piyasasındaki aşırı dalgalanmalar sona erdirildi, istikrar sağlandı. Dünyanın genelindeki ekonomik durgunluğa rağmen, ülkemiz ihracatını artırmayı başaran az sayıda ülkeden biri oldu. Yüksek faizler de en çok şikâyet ettiğimiz konulardan biriydi. Sayın Bakanımız sağ olsunlar, bu konuda da sesimiz duydular. Son 6 ayda faizlerin 12 puan birden düşmesini sağladılar. Finansman paketleriyle, Kobilerimize, düşük faizli banka kredisi alma imkânı getirdiler. Kamu Bankalarının devreye girmesini sağlayarak, bu zor günlerde yanımızda olduklarını gösterdiler. Bu vesileyle Ziraat Bankası’na, Halkbank’a, Vakıfbank’a ve genel müdürlerimize, ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Biz iş dünyası olarak, 2020’de daha çok üretim ve ihracatla, ülkemize yeniden yüksek büyüme temposu kazandırmayı hedefliyoruz. Sizin çalkantılara karşı sağlam duruşunuz, istişareye ve icraate dayalı yönetim tarzınızla, bunu da başaracağımıza, yeni başarı hikayeleri yazacağımıza inanıyoruz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, teşrifleriyle bizlere şeref veren, sayın Bakanımıza, şahsım ve camiam adına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.