Tarihin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığına dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Acil eylem planı kapsamında bir destek paketi açıklanmalıdır.”


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, yaşanan zirai don olayı sonucu oluşan hasarı ve alınması gereken tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.
Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.
Önergede, tarımın ülke ekonomileri açısından önemine ve ülkemizin tarımsal üretim potansiyeline dikkat çeken Avşar, son günlerde tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını, çiftçimizin nefes alamaz duruma geleceğini, Bakanlığın stratejik planı gereği acil destek paketi açıklaması gerektiğini ifade etti.

Avşar, ülke genelinde oluşan toplam hasarın ne kadar olduğu, olası böyle bir zirai don olayının yaşanması ihtimaline karşın hazırlanan bir acil eylem planının olup olmadığını ile alınacak tedbirleri içeren bir destek paketi gibi birtakım soruyu Bakan Yumaklı’ya yöneltti.
‘Ülkemiz tarımsal üretim potansiyeli en yüksek coğrafyalardan biridir.’
Tarım sektörünün ülke ekonomileri açısından önemine değinen Avşar, ülkemizin tarımsal üretimde yüksek bir potansiyele sahip olduğu, coğrafi konumuyla, iklim koşullarıyla ve yeryüzü şekilleri itibariyle dünyadaki en uygun coğrafyalardan biri olduğunu belirtti.
Avşar; “Bu açıdan Dünya’da tarım arazisi miktarı en yüksek on ikinci ülke olan Türkiye 24.1 milyon hektar tarım arazisine, 14.6 milyon hektar çayır-mera arazisine ve 18.5 milyon hektar orman ve fundalık araziye sahiptir.”, dedi.
“….sürdürülebilir tarımsal ürün arzını sağlamak”, “planlı, dirençli….tarım sektörü oluşturmak”
Avşar, ülkemizin sahip olduğu potansiyeli planlamaya geçirilmesi bakımından Tarım ve Orman Bakanlığının 2024-2028 Stratejik Planı, Amaç-1; “Yeterli, erişilebilir ve sürdürülebilir tarımsal ürün arzını sağlamak.” ve Amaç-4; “Planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturmak.”, şeklinde amaçlar belirlediğini ve bu durumun söz konusu potansiyelin farkındalığı ve planlamaya aktarımı bakımından önemli olduğunu belirtti.
