KARACAKLAVUZ DİMİ DOKUMASINA COĞRAFİ İŞARET ALINDI
Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başvurusu ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Karacakılavuz Dimi Dokuması’na coğrafi işaret alma süreci tamamlandı. Sürecin aktörleri olan Tekirdağ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Karacaklavuz Dimi Dokuması üreticileri tanıtım toplantısında bir araya geldi.
Trakya Kalkınma Ajansı Trakya Toplantı Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısına Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Karacaklavuz Dimi Dokuması Üreticileri, Ajans Uzmanları ve basın mensupları katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin kısaca başvuru sürecini ve yaşananları anlattığı konuşmasında şunları söyledi:” Trakya’nın geçmişinden gelen bir dokuma kültürü var. Desenleri ve dokuma stiliyle Rumeli’yi, Trakya’yı yansıtan bu değerlerimizin kaybolmaması ve hak ettiği ilgiyi görmesi için bu sürece önem verdik. Ajans olarak daha önce katıldığımız fuarlarda İstanbul’da, Antalya’da, Ankara’da bu işe gönül vermiş ablalarımızı tezgâhları ile birlikte buralara götürerek dokumalarını tanıtma imkânı verdik. Bu ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerimizde hediye olarak muhataplarımıza verdik, anlatmaya ve tanıtmaya çalıştık. Bu çalışma ile Karacaklavuz Dimi Dokuması’na ait desenleri ve örgü tekniklerini belirledik ve bunları başvurumuzda belirttik. İki yıllık çalışmanın sonunda bu kültürel değerimize gerekli coğrafi işareti aldık. Bundan sonra bu desenleri ve dokuma tekniklerini kullanan herkes Türkiye’nin neresinde olursa olsun ürettiklerine Karacaklavuz Dimi Dokuması ismini vermek zorundadır. Bu tescil ile hem geçmişten günümüze gelen bu desenler ve dokuma stili kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara miras olarak bırakılacak hem de satış ve pazarlama noktasında hak ettiği değeri bulacak. Devletimiz de coğrafi işaret almış ürünlerin satış, pazarlama ve tanıtımına farklı destekler veriyor. Biz de bu desteklerden üretim yapan ablalarımızın yararlanmasını istiyoruz ve onlara yol gösterici olacağız. Kalkınma Ajansı olarak kırsalda kalkınmanın hedeflerine ulaşmak için bütün enstrümanları kullanmak niyetindeyiz. Karacaklavuz Dimi Dokuması’nın coğrafi işaret alma sürecinde Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Karacaklavuz Küçük Sanat Kooperatifi ile birlikte uyumlu bir çalışma yaptık. Kendilerine gösterdikleri çaba ve işbirliği için teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde Yapıncak Asma Yaprağı, Kırklareli Meşe Balı, Keşan Siğilli Bamyası ve Velimeşe Bozası ile ilgili süreçleri de sonlandırarak Trakya’nın coğrafi işaretli ürün sayısını daha da yükselteceğiz. “
Daha sonra başvurunun sahibi olarak Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında Trakya Kalkınma Ajansı’nın coğrafi işaret alma sürecinde gösterdiği çabalara vurgu yapan Hacıoğlu şunları söyledi: ”Rumelilerin en büyük yıkımı 93 Harbidir. Bu savaştan etkilenerek Karacaklavuz ve Trakya’nın farklı yerlerine yerleşen insanlarımızın bu topraklara getirdikleri 150 yıllık bir kadim gelenektir Dimi Dokuması. Bu insanların çocukları ve torunları bu geleneği unutmamışlar ve günümüze kadar taşımışlardır. Biz de kurum olarak açtığımız kurslar ve yetiştirdiğimiz öğrencilerle bu sanatın ayakta kalmasına destek veriyoruz. Coğrafi işaret alma süreçleri çok zor süreçlerdir, Mahmut Bey burada alçakgönüllülük yapıyor ancak kurum olarak çok önemli bir iş başardılar. Başvuru bizim üzerimizden yapıldı ama bütün yükü, sıkıntıyı, takibi Trakya Kalkınma Ajansı çekti. Bu sayede Malkara Eski Kaşarından sonra Tekirdağ’ın coğrafi işaret almış bir ürünü daha oldu. Başvuru aşamasında olan diğer ürünlerin de coğrafi işaret alması bu kente değer katacaktır. Tekirdağ gibi bir ilde bu dokumaların aile ekonomisine bir katkı sağlaması lazım. Bunun için yeni projeler ve konseptler geliştirmemiz gerekir. BU çalışmaları da Mahmut Bey ve ekibi ile yapacağız. Ben bu çalışmaya verdikleri tüm destek için başta Trakya Kalkınma Ajansı’na ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Daha sonra söz alan Karacaklavuz Dimi Dokuması üreticileri de coğrafi işaret alınması ile dokumanın Türkiye ve dünyada daha çok tanınacağına vurgu yaparak çabalarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
Coğrafi İşaret Süreci Devam Eden Ürünler
Trakya Kalkınma Ajansı Bölgedeki oda, borsa, STK ve diğer kurumlar ile işbirliği yaparak Edirne Badem Ezmesi, Kırklareli Eski Kaşar Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Edirne Bademli Kurabiyesi, Meriç Yer Fıstığı, Tekirdağ Köftesi , Tekirdağ Peynir Helvası, Kırklareli Beyaz Peyniri, Edirne Aynalı Süpürgesi, Tekirdağ Soğanı, Edirne Acıbadem Kurabiyesi, Tekirdağ Yapıncak Asma Yaprağı, Keşan Siğilli Bamyası gibi ürünlerin coğrafi işaret alma sürecini devam ettiriyor.