HAYVANSEVERLER, HAYVANLARA ŞİDDETE KARŞI BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR
Tekirdağ’da bir araya gelen hayvanseverler, hayvanlara karşı şiddete tepki göstermek için basın açıklaması yaptılar. Sokak hayvanları insanların dostudur mesajı veren hayvanseverler, sokak hayvanlarına şiddet uygulayanlara ağır cezalar uygulanması gerektiğini ifade ettiler.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Hasan Ali Yücel Meydanı’nda bir araya gelerek hayvanlara şiddete tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenleyen hayvanseverler; hayvanlara şiddetin son bulması gerektiğini söylediler. Süleymanpaşa’lı hayvanseverlerin yanı sıra, Çerkezköy’den gelerek düzenlenen basın açıklamasına katılan Çerkezköylü hayvanseverler, hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceklerini belirttiler.
Hayvanseverler adına basın açıklamasını okuyan Fehime Peker; “Bu gün bir Müslüman ülkeye, bir uygar ülkeye ve bir hukuk devletine yakışmayacak biçimde merhamet, sevgi ve insanlık duyguları taşlaşmış yüreklerini terk etmiş adeta cinnet geçiren bazı hayvan düşmanları, zavallı sokak hayvanlarına toplatılıp öldürülsünler adeta diye savaş açmış durumdadır.
‘Güvenli Sokaklar’ adı altında, gözlerini kan bürüyen bu güruha asla prim verilmemelidir. Güvenli Sokaklar; karnı doyan, kısırlaştırılan, yani popülasyonlarının kontrol altına alındığı, huzurlu hayvanlar, insanlar ve çocuklarla birlikte olur.
Sokak hayvanlarını sokakta istemeyen batılı ülkeler, şuan farelerin istilası altındadır. Yüzyıllar önce hayatımıza soktuğumuz, faydalandığımız, sevdiğimiz ve artık insan olmadan yaşayamayacak duruma getirdiğimiz canlarımızı şuan işkencehanelere yollamak istiyorlar.
Biz, süslü kelimelerle anlatılan ormanlara kurulacak olan dev barınaklara karışıyız. Bu katliam ve üremede ciddi artış getirecek vahim bir yanlıştır. Buna örnek olarak yapılan Konya Büyükşehir Belediyesi’nde köpeklerin kafalarına küreklerle vurularak öldürüldüğü görüntüler yurt ve dünya çapında büyük bir infiale sebep olmuştur.
Burada büyük yaşam alanlarına doldurulmuş binlerce köpeğin; aç-sefil durumda ölen başka köpekleri yiyerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı orayı ziyaret eden gönüllülerce bizzat tespit edilmiştir.
Ormanlarda bakımevi kurma projesi ekolojik dengeyi de bozacak, yaban hayvanlarının yaşam alanları yok edilecek, kuduz hastalığının şehirlere inmesine neden olacak, insan ve araç trafiği ile orman yangınlarına daha çok ortam hazırlanacaktır.
Bugün ve geçtiğimiz 18 yıl boyunca sokak hayvanlarının en önemli sorunu besleme yapmayan, geçici bakımevi kurmayan, kısırlaştırma yapmayan belediyeler ve eksikleri denetlemeyen kurumlardır. Bu görev ihmallerinin bedelini, dünyaya kendi iradeleri dışında gelen hayvanlara ödettirmeyeceğiz.
Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara, gerekse köpekler öldürülsün diyen kanlı şer odaklarına haykıracağız.
Bu gerçekler çerçevesinde aşağıda ana başlıklar olarak belirttiğimiz gerçek sorunların gerek kamuoyunca gerekse tüm yetkili kurumlarca dikkate alınmasını ve 5199 sayılı kanuna uyulmasını istiyoruz.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’ye; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, sesleniyoruz.
1) Resmen zehir ve kıyma alarak 100 yıl Boyunca Zehirleyerek öldüren BAZI belediyeler 2004 yılında çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunundan 18 yıl geçmesine rağmen hala daha BAKIMEVİ kurmadılar, HAYVANLARI toplarken birazını öldürüp kalanları da BAŞKA ŞEHİRLERE KIRSALA ÇÖPLÜKLERE atmaya devam ettiler.
2) Bu dönemde Konya, Balıkesir, Denizli, Samsun, Trabzon, İstanbul, İzmir, Aydın, Gaziantep, Erzincan, Kocaeli, Mersin ve Beykoz gibi büyük yaşam alanlı dev bakımevleri yapılan şehirlerde, bir taraftan katliamlar devam edip, bakımevlerinde hayvanlar aç susuz ölümlere mahkûm edilirken, sokak hayvanı sayısı dev bakımevlerine götürmek bahanesi ile ilçelerin birbirlerine köpek atmaları sebebi ile patlayarak artmaya devam etti.
4) Türkiye’deki 916 ilçede her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 MİLYON 198 BİN 400 kısırlaştırma olabilir. Bunun yanında 80 büyükşehir ve il, günde 50 şer kısırlaştırma yapsa, yılda 960 BİN kısırlaştırma olur… Yılda yaklaşık 3 MİLYON civarında köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl sayıda %30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde, sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır. Vicdani, insani ve bilimsel tek çözüm bu iken, hayvanların dev barınaklara toplanmasına karşıyız.
5. KADİM KÜLTÜRÜ MERHAMET OLAN ANADOLU İNSANLARI ve biz yüreğini bu hayvanlar için ortaya koymuş gönüllüler bir hukuk devleti olan Türkiye’de, bu hayvanlara katliamlar zulümler ölümler getirecek hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının sonunda; “Sokak Hayvanları Sahipsiz Değildir”, “Durma Haykır Yaşamak Haktır”, “Korkma, Biz Varız” sloganları atan hayvanseverler olaysız bir şekilde dağıldı.