Bağbozumu Şenliği Düzenlendi

Bağbozumu Şenliği Düzenlendi

Süleymanpaşa ilçemizde Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde düzenlenen şenliğe Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Osman Abdullah Günaydın, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı bir konuşma yaptı.
Ardından Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker bir konuşma yaptı. Genel Müdür Türker konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Buradaki etkinliğin farklı bir anlamı var bu açıdan da özellikle Türkiye’deki bağ alanlarının yüzde 10’unun bölgemizde olduğu düşünüldüğünden ve ayrıca enstitümüzün geliştirmiş olduğu Türkiye’deki toplam 35 çeşidin 19’unun geliştiren enstitüde olması ayrı bir önem arz etmektedir. Üzümün hem üretimi açısından dünyada çok önemli yeri olan bir ülkeyiz. 390 bin hektar alanda üzüm üretimi yapılmakta. 3,7 milyon ton bir ürünle dünyada altıncı sıradayız. İhracatta da 700 milyon dolarlık bir ihracat potansiyelimiz var. Yani milli ekonomiye çok büyük bir katkı sağlıyoruz. Buna da baktığımız zaman da üzüm ihracatı açısından da Türkiye dünyada birinci sırada” diye konuştu.

Ardından Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül bir konuşma yaparak Tekirdağ üzümünün ilimiz ve ülkemiz için öneminden bahsettiler.
Sonrasında konuşan Vali Yıldırım: “O kadar güzel topraklarda yaşıyoruz ki ne kadar şükretsek az. Buğdayda Türkiye’deki en yüksek verimi burada alıyoruz. Üzüm yetişiyor. Kiraz, elma ve mısır yetişiyor. Türkiye’deki kanola üretimin 3’te biri burada gerçekleşiyor. Ayçiçeğinin yüzde 18’i burada yağa dönüşüyor. Hem sofralık hem yağlık zeytin burada yetişiyor. Aromatik bitkileri yetiştiriyoruz. Denizimiz var, akarsuyumuz var. Çok bereketli topraklarda çok bereketli bir alanda yaşıyoruz. Hakikaten ne kadar şükretsek az.
Bağcılık Araştırma Enstitüsü Türkiye’nin gözbebeği bir enstitüdür. 1600’e yakın üzüm çeşidi var. Burada 19-20 tanesini arkadaşlarımız kendileri ürettiler çaprazlama ile. Yani buradan başka yerde yok.
Enstitüdeki milli koleksiyon bağında çok sayıda üzüm çeşidi olduğunu ifade eden Yıldırım, “Burada tek bir alanda hepsini birden görebiliyoruz. Aslına bakarsanız bu tür alanları her türlü meyvede yapmamız lazım. Yani kirazda, elmada, erikte, armutta da yapalım. Böylece özellikle Anadolu’da ve Trakya’da Türkiye sınırları içerisinde yetişen her türlü meyvenin bulunduğu bir alanı ayrı ayrı oluşturalım.

“Üzüm Müzesi Yapılacak”
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ise üzüm müzesi yapacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti;” Yaklaşık 120 dönüm arazi içinde hem ata tohumlarımızı yetiştireceğiz hem de bin 600 çeşit bu bölgede üzüm var. o üzümleri canlı bir müze şeklinde sergileyeceğiz. Gelecek yıllarda bağ bozum şenliğini daha da geliştireceğiz. Durmadan yorulmadan günün yaklaşık 16 saatini mesai harcayarak şehrimizde yaşayan 210 bin hemşerimize birçok konuda hizmet götürmeye çalışıyoruz. “

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ise ;” 4 mevsimi yaşadığımız çok güzel bir coğrafyada yer alıyoruz. Trakya’nın incisi mavi gözlü Tekirdağ’ımızın tarımsal üretim noktasındaki zenginlikleri çok fazla” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri üzüm hasadı yaptı. Vali Yıldırım ve protokol üyelerinin şenlik alanını gezmesinin ardından program sona erdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.