ESKİ TEKİRDAĞ FOTOĞRAFLARI MÜZESİ
Yeterli talebe sahip olamayan il ve ilçelerde özel kurumların gerçekleştiremediği Kültür Sanat etkinliklerini belediyeler, üniversiteler gerçekleştiriyor. Merkez ilçemizde de bu ihtiyacı Süleymanpaşa Belediyesi layıkıyla yerine getirmeye özen gösteriyor. Süleymanpaşa Açık Hava Sinema Günleri, Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu, Bisanthe Gülsin Onay Piyano Günleri, Alternatif Sahne Etkinlikleri, Ressam İbrahim Balaban Müzesi ve son olarak Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi…
İlçemizin bir çok sorunu varken bu tür alanlara yatırım yapılması bazı kesimler tarafından eleştirirken, görmezden gelinmemesi gereken asıl mesele; ilçemizin bu tür etkinliklerle adından söz ettirmeyi başarmış olmasıdır. Gerçekleştirilen her hizmet yerel ve ulusal basında geniş yer alıyor.
Son olarak hizmete açılan Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’nin açılışına iş sebebiyle katılamadım; ama hemen ertesi gün sabah erken saatlerde müzenin yolunu tuttum. Oda oda ayrılmış müzede 1900 lü yılların başından günümüze yakın Tekirdağ’ın fotoğrafları yer alıyor. Fotoğrafların bir çoğu eski döneme ait olduğu ilk bakışta gözlerden kaçmıyor; ancak fotoğrafın boyutlarının küçüklüğü ve ışıklandırmanın yetersiz olması sebebiyle belli bir yaşın üzerinde ki kişiler fotoğrafları görmekte zorlanabilir.
O fotoğraflara bakarken bir çok yeri tanıyamadığımı açıkça belirtmek isterim. Keşke o eski fotoğrafların yanına mümkün mertebe aynı açı ve komposizyonla bugünki görünümleri de eklenebilmiş olsaydı. Bu şekilde gençlerin de geçmişle bugünün farkını görsel hafızada canlandırabilmesi için rehberlik edilmiş olurdu.
Her şeye rağmen bu tür bir yapıyı ve müzenin ilçemize kazandırılması tarihi ışık altında büyük önem arz ediyor. Yazımın sonunda Süleymanpaşa Belediye Başkanı Sn. Ekrem Eşkinat’ı ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarını tebrik ederim. Müzenin oluşmasında desteğini merkez ilçemize sunan Yunan vatandaşı, hemşerimiz Dimitrios Mavridis Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum.