1.KAKAVA ŞENLİĞİ TEKİRDAĞ’DA COŞKUYLA KUTLANDI
Tekirdağ ve ilçelerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlanan Hıdrellez Şenlikleri,bu yıl da kutlanırken,Edirne’nin ardından bu yıl ilk defa düzenlenen KAKAVA Şenliği ile uluslararası boyut kazandı.Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde kortej ile start alıp konserle noktalanan 1.KAKAVA şenliği,renk cümbüşü ile Tekirdağ’a ayrı bir hava kattı.
Adını Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesinden alan Hıdırellez nedeniyle her yıl 5-6 Mayıs’ta çeşitli kutlamalar yapılıyor.
Hızır ile İlyas peygamberlerin buluştuğu gün olduğuna inanılan “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri”ndeki Hıdırellez, yüzyıllardır renkli ritüellerle kutlanıyor.
Halk inancına göre, karada darda kalan kişilere yardım ve kılavuzluk eden, bolluk ve bereket getiren Hızır Peygamber ile suların koruyucusu İlyas Peygamber her yıl sadece bir kez buluşuyor. Ölümsüz olduklarına inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşması, Anadolu’nun yanı sıra Orta Doğu, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde “bayram” olarak kutlanıyor.
Ölümsüzlüğe kavuşmuş, bolluk, bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiğine, temas ettikleri her şeyin bereketlendiğine inanılıyor. Baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım eden Hızır Peygamber, ak sakallı bir ihtiyar olarak tasvir ediliyor. İlyas Peygamber de uzun boylu, nur yüzlü olarak betimleniyor ve elinde uzun bir değnekle dolaştığına inanılıyor
Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşillik alanlarda, su kenarlarında, bazı yerlerde bir türbenin etrafında gerçekleştiriliyor. Bu dönemde, nevruzda olduğu gibi arınmaya özen gösteriliyor, evlerde temizlik yapılıyor, yeni kıyafetler hazırlanıyor, güreş, at yarışı, mendil kapma, ip atlama, salıncakta sallanma, mani söyleme gibi çeşitli etkinlikler yapılıyor. Boyalı yumurta kaynatma ve yakılan ateşlerin üzerinden atlama da kutlama ritüelleri arasında yer alıyor.
HABER : Murat ÜRTEKİN